Tătăneasa, supranumită în popor „iarba oaselor” vindecă rănile adânci și oasele rupte. Află cum o poți folosi!

Tătăneasa, cunoscută şi sub denumirea de iarba lui Tatin este o plantă medicinală cu nenumărate intrebuințări.

Tătăneasa se găsește atât la câmpie, cat si in zonele de deal, podis şi uneori la munte, in zonele cu umiditate crescută şi infloreste incepand din luna mai pana in august.

Radacina şi tulpina de tătăneasă sunt partile din plantă recoltate şi folosite pentru efectele lor curative. Se recomandă utilizarea locală a tincturei de tătăneasă pentru tratarea reumatismului şi a afecţiunilor articulare.

Persoanele care au suferit o luxaţie sau o întorsă îşi pot aplica în timpul nopţii comprese din frunze de tătăneasă opărită. În total, tătăneasa vindecă peste 100 de boli.

 Studiile recente sugereaza ca tătăneasa ar trebui folosită strict pentru uz extern pentru evitarea pericolelor la care ne expune intoxicarea cu alcaloizi de pirolizidină. Specialiştii în medicină tradiţională recomandă tătăneasa pentru tratarea unor afecţiuni precum cancerul de piele, ulcerul varicose sau hemoroizii.

BENEFICII

1. Accelereaza vindecarea ranilor – aplicata direct pe piele, sub forma de compresa, tataneasa are abilitatea de a grabi vindecarea pielii atunci cand ai de-a face cu o rana. Datorita continutului ridicat de substante cu efect antioxidant, dar si continutului ridicat de vitamina C, tataneasa vindeca rapid ranile de la nivelul pielii.

2. Reduce durerile – folosita pe post de compresa, tataneasa are si capacitatea de a reduce durerile din organism, fie chiar si durerile cronice. Proprietatile analgezice ale acestei plante medicinale fac din ea un remediu eficient pentru tratarea durerilor de orice fel, fie ele musculare sau articulare.

3. Are efecte antiinflamatoare – taninele si saponinele din tataneasa, precum si substantele antiinflamatoare, fac din tataneasa un remediu eficient pentru tratarea artritei, a gutei sau a altor afectiuni de natura inflamatorie.

4. Accelereaza vindecarea oaselor – Are capacitatea de a accelera procesul de vindecare in cazul oaselor fracturate, fiind bogată in calciu, care este absorbit de piele si stimulează regenerarea osoasă. 

Fie ca este vorba despre o muscatură de paianjen, de o intepatură de albină, ciupitură de tantar, tătăneasa aplicata in locul cu pricina va reduce iritatia si va calma pruritul si durerile ce pot aparea.

MOD DE PREPARARE

Se spală rădăcinile de tătăneasă şi se curăţă cu o perie moale, se taie mărunt şi se introduc într-un borcan fără a se îndesa. Se toarnă apoi alcool de secară sau de fructe şi se lasă 13 zile la soare sau în apropierea unei surse de căldură.

Alcoolul trebuie să acopere rădăcinile. In urma macerării se obtine o pasta care se aplica pe zonele afectate.

Tătăneasă proaspătă se spală şi se taie foarte fin 4-6 rădăcini (în funcţie de mărime), iar apoi se prăjeşte în 250 de grame de untură de porc sau unt gras (80%). După ce este lăsată la răcit pe timpul nopţii, tătăneasa prăjită este strecurată cu ajutorul unei bucăţi de pânză.  

Se pune imediat în recipiente mici, curate şi se păstrează la frigider, apoi o puteti utiliza ca unguent.

Atentie : Se recomandă testarea prealabilă a sensibilităţii pe o porţiune mică de piele.

Te asteptam si in grupul Sanatate si Tratamente Naturiste, unde poti gasi informatii despre sanatate si sfaturi utile despre tratamentele naturiste!