Cum se prepara zeama si compotul de corcoduse

Corcodusul este unul dintre primii arbori europeni care infloresc primavara. Cand sunt coapte, fructele au culoarea galbena, roz, portocalie, rosie sau violet-brun.

Nu doar fructele coapte au beneficii pentru organism, ci si cele necoapte, acre. Ele sunt indicate pentru cei care au un apetit alimentar scazut si vor sa-si creasca pofta de mancare.

Ele pot fi date copiilor care nu au pofta de mancare, pentru a le stimula apetitul, dar pot fi consumate si de adulţii care se plang de lipsa poftei de mancare. În plus, consumate în stare cruda, corcodusele au efect antioxidant si antiinflamator.

Zeama de corcoduse – ideala pentru a acri ciorbele de carne si legume

Ingrediente: 5 kg corcodușe verzi, 3 l de apa, 1 lingura de sare.

Mod de preparare: Se spala corcodusele bine și se îndeparteaza de codițe, se pun la fiert într-o oala cu apa si sare, se fierb la foc mic și se mesteca din cand în cand pana s-au înmuiat; se lasa la racit, dupa care se dau printr-o strecuratoare mare pana se îndeparteaza samburii si coaja.

Pulpa rezultata se pune din nou la foc mic pentru înca 5-10 minute și apoi se toarna fierbinte în sticle sau borcane, care se închid imediat. Se pot acoperi cu un prosop gros și se lasa pana a doua zi.

Compotul de corcoduse – Mod de preparare

Ingrediente: La 1 l apa se adauga 450 g zahar. Puteti opta pentru adaugarea conservantului daca locul de depozitare este mai caldut. Pentru prepararea compotului puteti folosi corcoduse galbene, cat si corcoduse rosii.

Se folosesc corcoduse de culoare galben sau rosu intens, coapte,cu pulpa tare.

1. Pentru servire imediata. Fructele se curata de codite,frunzulite si se spala. Intr-o cratita se pune apa la fiert impreuna cu zaharul pana se leaga siropul (cca 10 minute), dupa care se adauga corcodusele si se fierb la foc mic pana da in clocot.Dupa gust se poate adauga zeama de lamaie, scortisoara sau vanilie si se serveste rece .

2. Pentru toamna – iarna. Fructele se curata de codite, frunzulite se spala si se aseaza in borcane neinghesuite, Intr-o cratita se pune apa la fiert impreuna cu zaharul pana se leaga siropul (cca 10 minute), dupa care siropul caldut se pune peste fructe in borcane, acestea se inchid ermetic si se sterilizeaza 20-25 de minute din momentul cand a inceput sa fiarba apa.

Borcanele se invelesc in hartii, iar apa se adauga pana aproape de marginea capacelor.

Borcanele se lasa sa se raceasca pana a doua zi, dupa care se scot din apa, se sterg, se eticheteaza si se depoziteaza.

Briose cu corcoduse – Mode de preparare

Ingrediente: 250 g corcodușe proaspete, 175 g unt, 120 g zahsr brun, 3 ous, 250 g faina, 75 ml lapte degresat, un praf de sare, esenta de vanilie, 1 plic zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 50 g nuci macinate.

In bolul mixerului se amestecă zaharul brun, zaharul vanilat, esența de vanilie, sarea, oualele, apoi se mixeaza obținandu-se o compoziție omogena, dupa care se amesteca cu faina, nucile, praful de copt, se toarna laptele și se mixeaza pana devine un aluat omogen.

În formele de brioșe se pune hartie și se toarna în fiecare din aluatul preparat. Se scot samburii din corcodușe, se taie în jumatate și se introduc ușor în aluat. Se pun la copt la 175 C, timp de 25 de minute.

Beneficiile corcoduselor

Corcodusele conţin apa 90%, zaharuri 13,6%, acizi 0,6%, proteine 0,65%, celuloza 0,6%, substante minerale, vitamina C (3,7 mg la 100 de grame), vitamine din complexul B şi provitamina A, hidrati de carbon 7,4 %, acizi organici liberi 2,4%, pectine 3%, mult fier, magneziu, calciu, fosfor.

Strabunicii nostri foloseau corcoduşele pe post de pansamente pentru vindecarea ranilor. Se spune ca sucul acestor fructe are efect cicatrizant. O compresa imbibata in suc de corcoduse si mentinuta pe rana ajuta la cicatrizarea mai rapida a acesteia.

Corcodusele galbene sunt bune pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cele rosii reduc riscul îmbolnavirii de cancer. Corcodusele galbene au o mare concentratie de beta-caroten şi flavonoizi. Acestea ajuta la reducerea presiunii arteriale.

Consumate coapte ne pot ajuta si la prevenirea bolilor de inima, reduc riscul de cancer, ajuta laslabit, bune pentru imunitate, oboseala şi stres, stimulează memoria şi încetinescîmbatranirea.

Te asteptam si in grupul Sanatate si Tratamente Naturiste, unde poti gasi informatii despre sanatate si sfaturi utile despre tratamentele naturiste!

kitunghii.ro