Ceaiul de gălbenele: unul dintre cele mai populare și simple remedii naturiste din toate timpurile!

Ceaiul de gălbenele este recomandat pentru menținerea sănătății stomacului, colecistului, tractului intestinal și a căilor biliare.

Reduce disconfortul care apare la nivelul venelor hemoroidale, mucoasei anale și vaginale, mentine sanătatea la nivelul pielii, prin favorizarea regenerării acesteia.

Recoltarea de florii de gălbenele se face dimineața, imediat după ce se ridică roua, iar până seara acestea se usucă în straturi subțiri. După ce s-au uscat, florile de gălbenele se păstrează în spații curate și cu o umiditate constantă și iluminare indirectă. O temperatură și umiditate nepotrivită poate duce la degradarea principiilor active ale florilor.

Florile de gălbenele se pun la păstrat fie în săculeți de pânză ori în cutii de carton sau în pungi de hârtie. Atenție, florile de gălbenele nu se ambalează niciodată în material plastic.

Mod de preparare ceai prin infuzie de plante 10-12 minute:

  • 1-2 lingurițe flori de gălbenele uscate
  • 250-300 ml de apă fiartă
  • miere de albine sau zahăr brun
  • opțional puteți aduga lămaie, câteva bucățele de scorțișoară sau o felie foarte subțire de ghimbir.

Datorită efectului detoxifiant și antiinflamator, este util pentru sistemul digestiv, curățarea ficatului, rinichilor și simptome ale indigestiei, gastritei și arsurilor gastrice.

Maceratul la rece – se prepară dintr-o lingură cu planta adaugată la 250 ml de apă, se mentine timp de 5-6 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Ceaiul de gălbenele se utilizează si extern :

-pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii, se fac spălături sau badijonări locale cu maceratul sau infuzia de plantă;
-pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale și mucoasei anale se fac spălături locale sau băi de șezut de 3-4 ori pe zi, cu infuzia sau cu maceratul de plantă;
-pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul mucoasei vaginale se fac spălături locale zilnice cu infuzia sau cu maceratul obținute din plantă;
-pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul cavității bucale și faringelui se fac spălături bucale sau gargară cu macerat sau cu infuzie de plantă.

Ceaiul poate fi păstrat în frigider până la 48 de ore. Consumul de ceai de gălbenele este contraindicat femeilor însărcinate și femeilor care alăptează.

Ceaiul de gălbenele nu trebuie folosit în cazul hipersensibilităților. De asemenea pot exista reacții alergice sau dezechilibre hormonale, motiv pentru care este recomandat consultul medicului specialist înainte de a începe administrarea de ceai de gălbenele ca tratament naturist.

Te asteptam si in grupul Sanatate si Tratamente Naturiste, unde poti gasi informatii despre sanatate si sfaturi utile despre tratamentele naturiste!