Ceai din frunze si fructe de mur: cum se prepara

Este un lucru bine stiut că nu doar fructele arbustului au efecte terapeutice, ci şi frunzele sale.

Pentru a beneficia de proprietățile sale se culeg vârfurile tufelor de mur (fructe cu câteva frunzuliţe), făcându-se din ele mici bucheţele care se pun în locuri foarte bine ventilate şi aerisite.

Iată, aşadar, câteva dintre întrebuinţările ceaiului de frunze de mur şi beneficiile sale!

Pe lângă vitamine, murele conţin minerale constitutive şi oligoelemente – cupru, fier, seleniu, zinc, magneziu, potasiu şi fosfor, dar şi acid salicilic (aspirină), poli­fenoli, care au efecte antitumorale şi antivirale extrem de puternice (ceaiul este ideal la tratarea răcelii însoțite de episoade de febră).

În plus, pigmenţii care dau culoarea specifică murelor, odată ajunşi în organism, fac adevărate minuni: previn mutaţiile, încetinesc procesul de îmbătrânire şi blochează acţiunea virusurilor şi a substanţelor toxice.

După uscare, se mărunţesc şi se folosesc la obţinerea unui ceai cu o uşoară aromă de fructe de pădure şi cu pro­prietăţi vindecătoare excepţionale.

Mod de preparare ceai prin infuzie de plante. Timp de preparare: 10-12 minute

  • 1-2 lingurițe frunze si fructe de mur uscate
  • 250-300 ml de apă fiartă
  • miere de albine sau zahăr brun
  • opțional puteți adăuga lămaie.

Pentru maceratul la rece – se prepară dintr-o lingură plină adaugată la 250 ml de apă, se menține timp de 5-6 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 2-3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

In utilizarea externă, ceaiul de mur ajută la hemoroizi și fisuri anale. Seara și dimineața se face o baie de şezut cu acest extract vreme de 10 minute (pentru un randament bun se dublează cantitatea frunzelor de mur), după care se strecoară, frunzele rămase folosindu-se pentru o cataplasmă ce se ţine timp de o oră pe anus.


Se fac spălături cu irigatorul, de două ori pe zi, vreme de o săptămână, după care se face o pauză de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflamația, în ceai se adaugă şi jumătate de linguriţă de flori de muşeţel.

Pentru tulburări hormonale la femei, unde in tradiţia populară, infuzia de frunze de mur este folosită şi pentru reglarea ciclului menstrual şi a tulburărilor hormonale specifice menopauzei.

Te asteptam si in grupul Sanatate si Tratamente Naturiste, unde poti gasi informatii despre sanatate si sfaturi utile despre tratamentele naturiste!